Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.
- O swoim zdrowiu w dużej mierze decydujemy sami – codziennymi wyborami. A te dotyczące zawartości naszych talerzy mają dużo większe znaczenie niż mogłoby się wydawać. Zdrowa dieta to klucz do zapobiegania szeregowi groźnych chorób i podstawa ich terapii – mówi Elżbieta Fryźlewicz-Chrapisińska, dyrektor Małopolskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia w Krakowie. - W komponowaniu zdrowych i smacznych jadłospisów pomaga serwis Narodowego Funduszu Zdrowia Diety NFZ. Dzięki niemu każdy zainteresowany może bezpłatnie stworzyć menu dopasowane do swoich potrzeb – wskazuje.
Jadłospisy w serwisie stworzonym przez Narodowy Fundusz Zdrowia, dostępnym pod adresem www.diety.nfz.gov.pl, są oparte na diecie DASH – uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Zapobiega ona nadciśnieniu, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych chorób sercowo-naczyniowych. Jej podstawą są produkty świeże i jak najmniej przetworzone: warzywa i owoce, niskotłuszczowy nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, chudy drób, orzechy i nasiona, oleje roślinne. Na talerzu jest za to zdecydowanie mniej czerwonego mięsa, soli oraz cukru.
Na bazie diety DASH dietetycy, z którymi współpracuje NFZ, opracowali jadłospisy dla osób o różnych potrzebach i w różnym wieku. Oprócz diety indywidualnej to także plan dla całej rodziny, w którym składniki można dostosować do osób dorosłych i dzieci w wieku od 4 lat. Seniorzy mogą sięgnąć po specjalne menu, który uzupełnia grożące w starszym wieku niedobory składników odżywczych. Odpowiednie dla siebie posiłki w serwisie znajdą również osoby mierzące się z różnymi chorobami przewlekłymi np. cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym czy otyłością.
Łącznie serwis Diety NFZ to 15 różnych planów żywieniowych i ponad 9 tys. przepisów. Aby skorzystać z portalu, wystarczy założyć bezpłatne konto. Zalogowani użytkownicy mogą w kilku krokach dostosować wybrane menu do swoich potrzeb – wskazując liczbę kalorii, liczbę posiłków, produkty, które chcą wykluczyć z diety np. mięso czy gluten.
- Obsługa serwisu jest bardzo prosta. Jeśli jednak ktoś miałby z tym kłopot, pomocą służą nasi doradcy ds. profilaktyki. Można z nimi porozmawiać w sali obsługi klientów oraz podczas wydarzeń profilaktycznych w całym województwie – mówi dyr. Fryźlewicz-Chrapisińska.
Z Diet NFZ korzysta już blisko 870 tys. osób. Większość – ok. 60 proc. – to kobiety. Użytkownicy serwisu najczęściej mają 20-30 i 40 lat, ale coraz częściej logują się także seniorzy. Największym zainteresowaniem cieszy się plan żywieniowy „Nadwaga i otyłość”, który wybrało 32 proc. użytkowników. Coraz większą popularność zyskuje także rodzinne menu, które pozwala gotować zdrowo dla całej rodziny.
Zdrowe nawyki żywieniowe są kluczem do utrzymywania prawidłowej masy ciała, z czym problem ma coraz więcej z nas. Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że dodatkowe kilogramy dźwiga już co drugi dorosły Polak (15+). Trzech na pięciu ma nadwagę, jeden na czterech jest otyły. Najszybciej w Europie tyją też polskie dzieci.
Nadwaga i otyłość to nie defekt estetyczny, ale poważny problem zdrowotny, który wiąże się z ryzykiem rozwoju szeregu groźnych chorób – niektórych nowotworów, schorzeń serca, cukrzycy. Z powodu tej ostatniej tylko w Małopolsce leczy się ponad 130 tys. osób. Z cukrzycą w parze mogą zaś iść uszkodzenia nerwów, nerek, oczu, udary czy zniszczenia tkanek. Tylko w 2022 r. małopolscy lekarze byli zmuszeni amputować stopę zniszczoną przez cukrzycę 37 osobom. W ub. roku takich amputacji było już 45.
Aleksandra Kwiecień
rzeczniczka prasowa MOW NFZ