Dla mediów

Informacje prasowe

Dołącz do 870 tys. użytkowników portalu Diety NFZ i zmień menu na zdrowsze

07-03-2024
  • Z portalu Narodowego Funduszu Zdrowia Diety NFZ korzysta już blisko 870 tys. Polaków.
  • Bezpłatne jadłospisy pomagają w zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze i utrzymywaniu prawidłowej masy ciała.
  • Dodatkowe kilogramy to problem, który dotyczy już co drugiego dorosłego Polaka i powoduje poważne konsekwencje zdrowotne.
  • Tylko z powodu cukrzycy, która w większości przypadków jest bezpośrednio związana ze stylem życia, w Małopolsce leczy się ponad 130 tys. osób.

- O swoim zdrowiu w dużej mierze decydujemy sami – codziennymi wyborami. A te dotyczące zawartości naszych talerzy mają dużo większe znaczenie niż mogłoby się wydawać. Zdrowa dieta to klucz do zapobiegania szeregowi groźnych chorób i podstawa ich terapii – mówi Elżbieta Fryźlewicz-Chrapisińska, dyrektor Małopolskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia w Krakowie. - W komponowaniu zdrowych i smacznych jadłospisów pomaga serwis Narodowego Funduszu Zdrowia Diety NFZ. Dzięki niemu każdy zainteresowany może bezpłatnie stworzyć menu dopasowane do swoich potrzeb – wskazuje.

Jadłospisy w serwisie stworzonym przez Narodowy Fundusz Zdrowia, dostępnym pod adresem www.diety.nfz.gov.pl, są oparte na diecie DASH – uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Zapobiega ona nadciśnieniu, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych chorób sercowo-naczyniowych. Jej podstawą są produkty świeże i jak najmniej przetworzone: warzywa i owoce, niskotłuszczowy nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, chudy drób, orzechy i nasiona, oleje roślinne. Na talerzu jest za to zdecydowanie mniej czerwonego mięsa, soli oraz cukru.

Na bazie diety DASH dietetycy, z którymi współpracuje NFZ, opracowali jadłospisy dla osób o różnych potrzebach i w różnym wieku. Oprócz diety indywidualnej to także plan dla całej rodziny, w którym składniki można dostosować do osób dorosłych i dzieci w wieku od 4 lat. Seniorzy mogą sięgnąć po specjalne menu, który uzupełnia grożące w starszym wieku niedobory składników odżywczych. Odpowiednie dla siebie posiłki w serwisie znajdą również osoby mierzące się z różnymi chorobami przewlekłymi np. cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym czy otyłością.

Łącznie serwis Diety NFZ to 15 różnych planów żywieniowych i ponad 9 tys. przepisów. Aby skorzystać z portalu, wystarczy założyć bezpłatne konto. Zalogowani użytkownicy mogą w kilku krokach dostosować wybrane menu do swoich potrzeb – wskazując liczbę kalorii, liczbę posiłków, produkty, które chcą wykluczyć z diety np. mięso czy gluten.

- Obsługa serwisu jest bardzo prosta. Jeśli jednak ktoś miałby z tym kłopot, pomocą służą nasi doradcy ds. profilaktyki. Można z nimi porozmawiać w sali obsługi klientów oraz podczas wydarzeń profilaktycznych w całym województwie – mówi dyr. Fryźlewicz-Chrapisińska.

Z Diet NFZ korzysta już blisko 870 tys. osób. Większość – ok. 60 proc. – to kobiety. Użytkownicy  serwisu najczęściej mają 20-30 i 40 lat, ale coraz częściej logują się także seniorzy. Największym zainteresowaniem cieszy się plan żywieniowy „Nadwaga i otyłość”, który wybrało 32 proc. użytkowników. Coraz większą popularność zyskuje także rodzinne menu, które pozwala gotować zdrowo dla całej rodziny.

Zdrowe nawyki żywieniowe są kluczem do utrzymywania prawidłowej masy ciała, z czym problem ma coraz więcej z nas. Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że dodatkowe kilogramy dźwiga już co drugi dorosły Polak (15+). Trzech na pięciu ma nadwagę, jeden na czterech jest otyły. Najszybciej w Europie tyją też polskie dzieci.

Nadwaga i otyłość to nie defekt estetyczny, ale poważny problem zdrowotny, który wiąże się z ryzykiem rozwoju szeregu groźnych chorób – niektórych nowotworów, schorzeń serca, cukrzycy. Z powodu tej ostatniej tylko w Małopolsce leczy się ponad 130 tys. osób.  Z cukrzycą w parze mogą zaś iść uszkodzenia nerwów, nerek, oczu, udary czy zniszczenia tkanek. Tylko w 2022 r. małopolscy lekarze byli zmuszeni amputować stopę zniszczoną przez cukrzycę 37 osobom. W ub. roku takich amputacji było już 45.

Aleksandra Kwiecień
rzeczniczka prasowa MOW NFZ

Wszystkie aktualności