Dla mediów

Bezpieczne wakacje. Pomoc medyczna na urlopie w kraju i za granicą

28-06-2023
  • Przed nami dwa miesiące wakacji.
  • To czas upragnionego odpoczynku dla uczniów i pracowity okres dla medyków, szczególnie tych, dyżurujących w turystycznych kurortach. Podczas wypoczynku nad wodą czy górskich wycieczek o nieszczęśliwy wypadek bowiem nietrudno.
  • W ub. roku w lipcu i sierpniu szpitalne oddziały ratunkowe w całej Małopolsce przyjęły blisko 77 tys. pacjentów.
  • Podpowiadamy, gdzie szukać pomocy medycznej, jeśli beztroski urlop zakłóci nagła choroba czy uraz.

Wakacje są czasem upragnionego odpoczynku dla uczniów i pracowitym okresem dla medyków – szczególnie tych, którzy opiekują się chorymi w turystycznych kurortach, chętnie odwiedzanych przez mieszkańców naszego kraju. Podczas wypoczynku nad wodą czy górskich wycieczek o kontuzję czy nagły uraz nietrudno, na drogach dochodzi do większej liczby wypadków, pomocy wymagają chorzy z udarami i poparzeniami słonecznymi, odwodnieni czy pacjenci z zatruciami wywołanymi nieodpowiednio przechowywaną żywnością.

W całym ub. roku szpitalne oddziały ratunkowe w Małopolsce przyjęły łącznie ponad 414 tys. pacjentów. Blisko 77 tys. z nich zgłosiło się po pomoc w lipcu i sierpniu. Szpital Powiatowy im. dra T. Chałubińskiego w Zakopanem przyjął w tym czasie blisko 4 tys. pacjentów – więcej osób wymagało opieki dyżurujących zakopiańskich medyków tylko w styczniu i lutym, podczas ferii zimowych. W Szpitalu Specjalistycznym im. J. Śniadeckiego w Nowym Sączu wakacje były najbardziej intensywną częścią roku – przyjęto wówczas ponad 5,8 tys. pacjentów.

Gdzie szukać pomoc medycznej, jeśli beztroski wypoczynek zakłóci nagła choroba czy uraz? W trakcie urlopu poza miejscem zamieszkania chory ma prawo zgłosić się do najbliższej przychodni podstawowej opieki zdrowotnej, by uzyskać pomoc lekarza czy pielęgniarki. POZ zapewnia pomoc od poniedziałku do piątku w godz. 8-18. Po godz. 18 w dni powszednie oraz w soboty, niedziele i święta obowiązki lekarzy rodzinnych przejmują medycy dyżurujący w gabinetach nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej. Pacjent może zgłosić się do dowolnego z nich, nie obowiązuje rejonizacja. W Małopolsce takich gabinetów jest 50. Adresy i telefony wszystkich są dostępne na stronie internetowej małopolskiego NFZ www.nfz-krakow.pl.

Poza godzinami pracy przychodni POZ niepokojące objawy można skonsultować z medykiem także przez telefon. Wystarczy skorzystać z Teleplatformy Pierwszego Kontaktu. W ramach niej konsultacji telefonicznych udzielają pielęgniarki, położne oraz lekarze. Podpowiedzą, jak radzić sobie z problemem zdrowotnym, w razie potrzeby wystawią e-receptę na niezbędne leki. Teleplatforma Pierwszego Kontaktu działa pod bezpłatnym numerem 800 137 200 – takim samym w całej Polsce.

Ratuj życie z mojeIKP

W sytuacji nagłego zagrożenia zdrowia i życia pacjent może zgłosić się do najbliższego szpitalnego oddziału ratunkowego lub izby przyjęć. Działają one całodobowo i pomagają osobom w stanach ciężkich (np. wypadek, uraz, udar, zawał, zatrucie, krwawienie z przewodu pokarmowego lub dróg moczowych), których następstwem może być poważne uszkodzenie funkcji organizmu lub utrata życia. Adresy tych małopolskich są dostępne na stronie małopolskiego NFZ www.nfz-krakow.pl.

Za pilną pomoc medyczną, w sytuacji zagrożenia życia i zdrowia, odpowiadają również zespoły ratownictwa medycznego. Ambulans można wezwać dzwoniąc pod numer 999 lub 112. W górach dyżuruje Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe i Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe. Numer alarmowy do GOPR/TOPR to: 985 lub 601 100 300.

Zanim ratownicy dotrą na miejsce wypadku czy do ofiary zawału, kluczowe znaczenie ma reakcja świadków zdarzenia. W niesieniu ratunku pomaga aplikacja mojeIKP. Jej częścią jest zakładka „pierwsza pomoc” z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi udzielania pomocy.

Za granicę z EKUZ

Ci, którzy letni urlop planują spędzić w Europie, do portfela powinni zapakować wydawaną bezpłatnie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Podczas pobytu na terenie państw Unii Europejskiej, EFTA (Islandia, Lichtenstein, Norwegia i Szwajcaria) oraz Wielkiej Brytanii potwierdza ona prawo do bezpłatnej opieki medycznej w placówkach działających w ramach powszechnego systemu ochrony zdrowia, na takich samych zasadach, jakie obowiązują mieszkańców danego kraju. EKUZ upoważnia do leczenia niezbędnego i nieplanowanego, a jeśli mieszkańcy w danym państwie ponoszą np. część kosztów związanych z wizytą u lekarza, odpoczywający w nim Polak również częściowo za nią zapłaci.

W Małopolsce EKUZ można odebrać od ręki w sali obsługi klientów małopolskiego NFZ w Krakowie (ul. Wadowicka 8W), w delegaturach w Tarnowie, Nowym Targu, Nowym Sączu oraz punktach obsługi klientów w Wadowicach, Brzesku, Myślenicach, Olkuszu, Oświęcimiu, Chrzanowie i Suchej Beskidzkiej. Tylko w czerwcu w małopolskim NFZ zostało wydanych ponad 21,6 tys. takich kart.

Wniosek o EKUZ można złożyć także listownie, za pośrednictwem platformy ePUAP oraz przez Internetowe Konta Pacjenta. W takim przypadku gotowa karta zostanie wysłana pocztą.